Türkiye bir çok ülkenin aksine bankalarıyla son 30 yılda kartlı ödeme sistemlerine sürekli ve bilinçli yatırım yaptı. Kart pazarını geliştirdi ama çok daha önemlisi üye işyeri pazarını da geliştirerek 2 milyondan fazla POS terminalini işyerlerine sağladı. Kart sahiplerine işyerleri ile işbirliği yaparak değer yarattı. Bunu yaparken teknolojiyi kullandı. İnovasyona önem verdi. Bugün ülkemizde kartlı işlemlerin ödemeler içindeki payı %34’e yaklaşıyor. Bu rakam İngiltere hariç tüm Avrupa’dan yüksek. Bu da ülkemiz için kayıtlı ekonomi ve düzenli vergi geliri demek.
Peki bundan sonra neler yapılmalı?
Nakitsiz Toplum: Birincisi 2023 yılında nakdi ortadan kaldırmak için bir 10 yıllık proje açmamız lazım. Burada sadece bankalar değil, TCMB, Maliye Bakanlığı, BDDK, Tüketici dernekleri gibi kurumlar da olmalı. Amaç nakdin YASAKLANMASI, artık para basılmaması olmalı. Bu projede teknik, yeni ürünler, yasal mevzuat ve halkın bilinçlenmesi başlıklarıyla alt gruplar oluşturmalıyız.
Temassız Ödemeler: Türkiye bu konuda cok hızlı başlamasına rağmen yeterli yolu katedemedi. Burada yapılması gerekenler, temassız işlem akışlarının değişmesi, ulusal bir marka oluşturulması ve yine mevzuat konusunda yol katederek gereksiz slip basımının önüne geçilip işlemin gerçekten hızlanması. Bankaların yapması gereken bir diğer iş ise artık tüm POS terminallerini temassız almaya başlamak ve yaygınlığı arttırmak.
NFC: Temassız ödemeleri hızlandırmak için %20`ye gelen akıllı telefon penetrasyonu ile NFC deneyimini zenginleştirecek temassız ödemeleri hızlandırmalıyız. Bu konu bugün için hala yapmaktan cok konuşulsa da ben 5 yıl içinde ülkemizde işlemlerin yarısının bu teknoloji ile yapılabileceğini düşünüyorum. SİM ve Chip’in evlenmesi hem bankalar hem GSM`ciler hem de tüketiciler icin güzel bir şey çünkü.
Debit Kartlar: Banka veya Paracard olarak bilinen bu kartların artık EMV ve temassıza geçmesi gerek. Bu konuda adım atılmazsa temassız teknolojiyi yayamayacağız, ve daha da önemlisi ulaşım konusu gibi spesifik işlerde ayrı kart basmaya devam edeceğiz.
ATM’ler: Ortak kullanıma geçtik ama ekran deneyimlerimiz hala çok farklı. ATM`lerde başka banka kartı geldiğinde ki deneyimi standart yapmamız lazım. Ve de off-site ATM`leri birleştirmemiz gerek. Caddelerde, Mall’larda yanyana 4, 5 ,6 bankanın ATM’sini görmek ayıp ve cari açiğa yardım etmiyor tabii.
P2P Ödemeler: Kişiler arası ufak tutarlı ödemeleri cep numarası ile yapabilmemiz lazım. Bunun için büyük bir adım attık ve expressadında cüzdanı yarattık. Bunu yaygınlaştırıp sahiplenmemiz ve kart sahipleri hangi bankanın ve cep telefonu şirketinin müşterisi olursa olsun para gönderebilmesini sağlamamız lazım. Bu özellikle gençler icin çok önemli bir işlev olacaktır.
Türkiye bunların hepsini yapacak altyapıya ve donanıma sahip. BKM`de bunların hepsini konuşuyoruz. İnanıyorum ki adım adım bu konuda dünyaya örnek olacak bir Türkiye’ye doğru gideceğiz.